In de samenleving en de gezondheidszorg zijn grote veranderingen gaande: De bevolking vergrijst, er is een toenemend deel van de bevolking dat een chronische ziekte heeft, burgers zijn zelfstandiger en ontwikkelen een eigen oplossing voor ‘Cure’ en ‘Care’.
De betekenis en de verschillen tussen ‘Cure’ en ‘Care’ zijn erg belangrijk. Zo houdt ‘cure’ in dat iemand verzorgd wordt, alleen op het terrein dat belangrijk is voor herstel. Bij ‘care’ is er echter ook sprake van verzorging op gebied van welzijn en welbevinden.
Bekijk de onderstaande video en verwonder je over de kracht van muziek.
Er is een verandering in de samenleving in het denken over gezondheid: Wie is er verantwoordelijk voor ‘Cure’ en wie voor ‘Care’?
Soundfulness is een ‘Care’ werkwijze waarbij klank als middel wordt gebruikt om contact te maken en ontspanning te brengen. De cliënt/bewoner wordt door klank en fysieke benadering uitgenodigd tot samenzijn. Er is een sfeer die gekenmerkt wordt door een veilige benadering en rust. Hierdoor behoudt de cliënt/bewoner de keuze om zelf te bepalen in hoeverre hij klank en toenadering toelaat. Soundfulness wordt vrijblijvend aangeboden, het prikkelt een gemoedstoestand waarbij de cliënt/bewoner vrij kan zijn van verwachtingen, verplichtingen en spanningen kan loslaten.
Er zijn geen verwachtingen, het is geen therapie. De klanken en de interacties zijn niet gericht op het veranderen van probleemgedrag of het inzicht krijgen in het eigen gedrag.
Door een sfeer van geborgenheid en ontspanning krijgt de innerlijke rust veel meer ruimte waardoor de cliënt op meer ontspannen wijze gaat reageren op klank en persoon. Soundfulness is een vorm van werken die ook binnen de muziektherapie herkenbaar is. Binnen de muziektherapie valt de werkwijze van Soundfulness onder de ‘palliatieve werkwijze’.
Bekijk de onderstaande video van Marjan Vonk, een Soundfulness gecertificeerde klankwerker.
Soundfulness is gericht op het ondersteunen van de cliënt. Ondersteuning in de zin van afstand nemen van persoonlijke klachten en tot rust komen, rustig worden, minder huilen, minder spanning, etc. Uiteindelijk gaat het over wat er niet gezegd wordt, over stilte, waardering, volledig gezien en gehoord worden.
Hoe kun je deze manier van ‘Care’ toepassen in je eigen werkveld?- Hoe kijken jouw collega’s hier naar?
- Wat kom jij tegen in je dagelijkse praktijk?
- Kan in jouw werkomgeving ‘Care’ ondersteunend zijn voor ‘Cure’?
hoe jij ‘Care’ ervaart
én deel met ons ook waarom?
8 Responses to De ‘Cure’ en ‘Care’ van muziek
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment
Wauw, wat kan ik daar nog aan toevoegen. Deze beelden spreken voor Zich.
Je hoeft er vooral noet over na te denken. Het neemt je mee naar daar waar jij op dat moment wil zijn. Voel ervaar en beleef en vooral geniet van de trilling.
Fantastisch, wordt tijd dat er verandering in de gezondheidszorg komt!
Soundfulness klankwerker. Een prachtig beroep. Ik ervaar iedere week wat klanken doen met mensen die ziek zijn, pijn en verdriet hebben. Klanken resoneren, bieden vreugde, geven echte aandacht en warmte. Raken aan en zorgen dat we ruimte voelen. Alles mag er zijn. Communicatie zonder woorden.Vanuit mijn hart laat ik horen wat op dat moment nodig is. Na een groepssessie is er harmonie, contact en zijn de deelnemers graag samen .Samen aan de koffie wordt er gedeeld en geluisterd.Dat vind ik een geweldig mooi moment. Klankontspanning brengt mensen samen.
…Fijn deze beelden…volgens mij, een heldere weergave van een van de vele toepassingen wat deze methode kan bewerkstelligen. Als Soundfulness klankwerker mag ik elke klankbeleving opnieuw ervaren en vernemen van deelnemers hoe verrassend diepgaand de klankervaring voor hen is geweest. Dankbaar dat ik op deze wijze mijn hart in de wereld mag delen.
Soundfulness is voor mij een vorm van hartcommunicatie.
“Het geluid van de liefde brengt mensen samen”
De wereld is vol van geluiden. Mooie geluiden maar ook lelijke geluiden. De mooie geluiden maken ons blij en mooi, geven ons vreugde en energie. De lelijke geluiden belasten ons en geven stress, maken ons moe en oud. Ook de stilte kan mooi zijn, een stilte waarin we de vogels en de wind kunnen horen. Waarin we naar onszelf kunnen luisteren.
Prachtige beelden en heel mooi om de emoties te zien wat mooie geluiden en muziek met mensen doet. Het is immers de enige taal ter wereld die iedereen verstaat en weet te bereiken vanaf heel jong tot heel oud.